Följsamhet

Jeg vet ikke helt hva som blir den beste oversettelsen av dette ordet til norsk, men det svenske beskriver det vi er ute etter veldig bra.

Hunden skal være oppmerksom på deg, følge deg frivillig og skal generelt synes at du er veldig kul. Når vi går på tur nå så tenker vi på det. Jeg har brukt en del av disse tankene fra Sol var liten. Jeg har sprunget og gjemt meg osv når hun ikke har vært oppmerksom på meg så hun følger stort sett med på meg når vi er ute og går. Men når vi har begynt med enda flere øvelser på tur er hun mye mer oppmerksom.

Jeg merker også at sladretreningen blir mer effektiv, hun har mye høyere forventning til at kule ting skjer inne hos meg når hun får øye på hunder på tur.

Det vi gjør på våre daglige turer nå for å øke följsamheten er at jeg plutselig løper avgårde i en retning og har ofte funnet noe spennende når hun kommer frem, en leke eller noe mat, eller en gøy stein vi kan klatre opp på.

Jeg kaller henne inn av og til når hun kaster et blikk mot meg. Innkalling er egentlig et belønningsord for hunden. Når den hører det kommer den inn til oss for å hente belønningen sin. Det bør derfor brukes når hunden er flink og ser på oss.

Jeg har også med jaktfløyten på tur, så vi får trent på de forskjellige signalene, spesielt innkallingssignalet som belønnes utrolig bra hver gang.

Sol sin yndlingsbelønning, tennisballen, er nå alltid med. Den belønnes hun med når hun får øye på en annen hund. Det har hun nå skjønt, og hun snur seg mot meg med stjerner i øynene når hun ser en annen hund fordi hun vet hvilken belønning som kommer. For å forsterke det ekstra mye, løp jeg også i motsatt retning i starten for å virkelig få henne til å sette fart tilbake mot meg når hun så en hund lenger fremme på veien.

En annen ting jeg har begynt å tenke over er hvem av oss som avslutter det når jeg klapper henne. Når vi er ute og jeg bruker klapp og kos som belønning er jeg nøye på at det er jeg som avslutter og tar noen skritt bort, så kommer hun etter for å få mer. Når vi er ferdige og hun kan gjøre som jeg vil bruker jeg et ord for dette når jeg reiser meg opp og går. Ikke la hunden bare rusle vekk mens du sitter og klapper dersom du vil at dette skal fungere som en belønning.

                    
En annen ting vi har gjort for å øke följsamheten er at hun må jobbe for nesten all mat. Minst mulig av maten serveres i matskål. Det gjør også at vi som eiere og maten vi har tilgjengelig blir enda mer verdifull for hunden. Maten kan man også ha med på tur og for eksempel kaste utover som et godbitsøk når du har løpt avgårde vekk fra hunden.

Jeg kan for eksempel bruke den i passivitetstreniningen, som vi fokuserer mye på om dagen. Jeg legger henne i i bilburet med åpen bakluke og kaster maten på bakken foran bilen. Så må hun ligge stille i buret for å få komme ut til maten sin. Hyler og skriker hun blir hun sittende til hun er stille.

Etter at hun først knakk koden med at hun måtte være stille i buret for å få komme ut, har jeg ikke får frem lyd en eneste gang. Jeg har kjørt til forskjellige steder og kastet dummyer ut i skogen mens hun har sittet i buret og sett på uten at det har kommet en lyd. Jeg har kastet godbitsøk med kjøttboller, og hun har vært helt stille.

Det jeg også bruker matbelønningen til er å øke oppmerksomheten mot meg. Jeg har slitt med å få fullt fokus fra Sol når vi er på stevner, hun faller raskt ut dersom noe spennende skjer rundt henne og selv om hun henter seg inn igjen raser poengene raskt i rallylydighet når hun ikke får med seg en kommando. Jeg har nå bygd opp en forventning om at med en gang jeg stiller meg opp i konkurranseposisjon her hjemme, skjer det spennende ting. Og hun blir nå ivrigere og ivrigere dess lenger ut i øvelsene vi kommer. Slik skal det være!

Denne filmen er fra i dag tidlig da hun akkurat hadde våknet, ingen oppvarming, bare rett i trening. Det blir mye hopp og sprett, men det får vi bort etterhvert, nå er det intensiteten og den riktige energien jeg vil ha fra henne. Neste steg er å ta med dette ut i stevnelike miljø.

                    

Alle råd og tips er hentet fra boken til Eva Bodfäldt “Kontaktkontraktet”.

You may also like...

2 Responses

  1. Hege sier:

    Veldig flott og inspirerende å lese og ikke minst se filmene!! Jeg er “førstegangs” hundeeier til en labradorjente på 8 mnd. På konstant leting etter mer kunnskap og inspirasjon. Har gått valpekurs og hverdagslydighetskurs, og skal til helga på brukshundkurs. Det er veldig bra og lærerikt med kurs, men vi kan jo ikke gå kontinuerlig på kurs hele tiden. Har derfor tenkt på at det hadde vært fint med f.eks en bok der det stod beskrevet teori bak og øvelser, der man også kunne skrive selv. Trening må jo gjøres kontinuerlig på et nivå tilpasset mestring, og helst også systematisk. Men mår man er ny er det litt vanskelig. Hvor begynner man, hvordan planlegge og skrive ned… Et verktøy, altså… Har du tips, kanskje? Finnes det noe slikt, eller må man lage det selv? Du har jo mye kunnskap og trenger kanskje ikke noe slikt, men startet vel også et sted;O)

    • Lill-Iren sier:

      Hei, så kjekt at du ble inspirert 🙂 Da jeg begynte med hundetrening leste jeg “Lydighetstrening i teori og praksis” av Morten Egtvedt og Cecilie Køste, den inneholder ALT! Og der står en detaljert treningsplan med alle grunnferdigheter hunden bør kunne. De har også skrevet en bok som heter “Rundering i teori og prakis” dersom det er bruks du er mest interessert i. Ellers har jeg gått mange onlinekurs hos KLickerklok.se, det er Thomas Stokke og Fanny Gott som står bak det. De er utrolig dyktige og holder kjempegode onlinekurs innen de aller fleste tema som går over mange uker. Jeg har lært så mye av dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.