Flyttet grensene litt i dag

Det er viktig å flytte litt grenser innimellom.

Det å trene jakt med begge hundene har vært en utfordring. Sist jeg prøvde det var Sol mye yngre og Sara var mye mer påvirket av at Sol var så ung. Begge hadde problemer med å sitte passiv og se på at den andre fikk apportere dummy. Sara ville gjerne ta fra Sol dummyen når hun kom løpende hjem med den, og Sol syntes det var veldig vanskelig å se på at Sara fikk hente dummy uten henne.

I dag bestemte jeg meg for å prøve igjen. Vi gikk tur i skogen og jeg tok med dummy og jaktfløyte. Det er mange grenser jeg lager meg oppe i hodet mitt som jeg må prøve å teste ut av og til. I dag bestemte jeg meg også for at Sara skulle gå jaktfot etter de hadde kommet ut av bilen.

Det er noe jeg nesten aldri får henne til å gjøre fordi jeg tenker at det blir for vanskelig når hun kommer rett fra bilen og det er skog rundt oss osv. Men heretter skal vi gjøre ting jeg egentlig tenker er for vanskelig. Og det gikk helt fint, Sara var rolig og fin og gikk jaktfot. Etter noen meter fikk hun belønning med “hopp og lek” kommando.

Så fant jeg frem dummyen og hundene fikk sitte mens jeg kastet den ut i et kratt. Sol ble sendt ut for å søke mens Sara fikk sitte og se på. Og det gikk så fint. Sol var kjapp tilbake og avleverte og fikk ballen som belønning, og Sara satt fint og så på. Hun reiste seg en gang, men da satte jeg henne tilbake og etter det satt hun.

Så var det Sara sin tur til å jobbe og Sol skulle se på. Flinke Sol, det gikk så fint.

                     

Det er så gøy når man får det til. Da kan vi plutselig trene litt mer jakt på de daglige turene også. Og Sara var kjempeflink i dag. Hun trener så lite jakt, men gjør allikevel akkurat det hun skal. Hun tyvstarter ikke, hun kommer hjem med en gang og avleverer perfekt. Gode Sara, hun fortjener og få starte på en jaktprøve i år.

Sara har ingen interesse av å bære ting. Hun bærer aldri rundt på gjenstander slik som Sol gjør helt naturlig. Jeg brukte kjempelang tid på å lære Sara å apportere både dummy og treapport. Hun leter etter de dummyene for å få belønningen sin, Sol leter fordi hun synes det er så utrolig gøy.

                     

En kjempefin tur hadde vi med tre små økter der hundene fikk lete etter dummyen hver sin gang. Jeg tenker en del på det med forventning i jakten. Spesielt med Sol, jeg vil ikke at hun skal vite hva som skal skje hele tiden. Jeg kastet derfor ut en markering, deretter gikk jeg og latet som jeg la ut et felt ved siden av henne. Jeg klappet og gikk rundt og latet som jeg la ut dummyer. Deretter sendte jeg henne på markeringen.

Etter at hun hadde avlevert og fått belønningen sin, fikk begge hundene “hopp og lek”-kommando. Da stormet begge to opp til området der jeg hadde “lagt ut” feltet. Det er positivt og kjekt og se, da synes de begge at det er gøy å jobbe.

På ettermiddagen gikk jeg og Sol en tur ned på markene ved sjøen. Jeg kan fortsatt ikke stole helt på Sol i forhold til å bytte dummyer, så det må vi bare ta tak i.

Jeg jobber også med belønningene når hun avleverer. Siden hun synes det er så utrolig gøy der ute med dummyene, må jeg bare kjøre på med gode og overraskende belønninger en stund for å få motivasjonen hennes opp for å avlevere også. Jeg hadde med ball og middagsporsjonen med vom & hundemat.

Sol er ballgal og det er bare positivt. Det er luksus å ha noe å belønne med som er like gøy som dummyene. Jeg har prøvd å belønne med draleke, men det greier hun ikke engasjere seg helt i i dette miljøet. Så jeg er veldig glad for at hun elsker ballen.

Jeg la ut et felt med mange dummyer som lå ganske nære hverandre for å fremprovosere bytte. Den første gangen jeg sendte henne, byttet hun. Jeg løp ut, avbrøt henne og la tilbake dummyen. En slukøret Sol måtte bli med tilbake uten dummy.

Så fikk hun prøve igjen. Da la jeg i tillegg ut en dummy etter at hun løp ut slik at hun måtte løpe forbi den på vei hjem. Denne gangen gjorde hun det riktig og snudde hjem med en gang hun plukket dummyen. Da ble det god belønning med vom & hundemat.
Så fikk hun prøve feltsøket igjen, denne gangen kastet jeg ut en markering samtidig som hun var på vei inn. Det har jeg aldri prøvd før, men Sol løste oppgaven med glans. Nå er hun litt sånn “Å nei, du lurer ikke meg.” Og det er bra, det betyr at hun begynner å skjønne hva det går ut på. Sol er så herlig for hun har så tydelig kroppspråk. Hun løper i bue rundt markeringen for å virkelig vise at den skal hun ikke ta.

Til slutt fikk hun ta feltsøket med eksternbelønning, jeg la en liten porsjon med vom & hundemat ved siden av henne på bakken før jeg sendte henne ut. Det å avlevere en dummy samtidig som det ligger mat på bakken er ikke så enkelt, men Sol har gode grunnferdigheter fra hun var liten så hun er vant til å jobbe med belønningen liggende synlig. Hun har også lært at det er ikke lov å ta den før man får “værsågod”.

Jeg er så fornøyd med Sol i dag.

                     

Vi gjorde mye annet kult også som jeg ikke fikk filmet siden jeg måtte konsentrere meg om å sende henne. Hun fikk løpe på en lang fremadsending der jeg kastet en forstyrrelsesmarkeing først. Hun måtte ignorerer den og løpe rett frem dit jeg sendte henne. Så fikk hun hente markeringen. Til slutt snudde vi oss til venstre og jeg sendte henne på feltet som fortsatt lå ute. Da måtte hun plutselig løpe forbi eksternbelønningen som lå på bakken. Hun kastet en blikk på den, men løp videre ut til feltet. Da hun avleverte fikk hun endelig “værsågod”, veldig bra av Sol.

Vi sendte også litt ut til bøttene og kombinerte det med stoppsignal og sidedirigering. I dag ble hun litt lett på rompa og ville løpe raskt til dummyen som lå til siden for henne, så neste gang er fokuset å sitte lenge passiv etter at stoppsignalet er blåst.

Sol jobbet bra og var kjempesliten etterpå. Så da satte jeg med ned med det nyeste tilskuddet av lesestoff mens hundene fikk seg en hvil.

Jeg fikk også gode nyheter fra kiropraktor Harriet i dag, Sol sin skulder ser fin ut så de 2 ukene med litt begrenset aktivitet har gjort susen. Jeg har henne litt under kontroll enda siden hun ikke er helt 100%, men hun er definitivt på rett vei.

spacer

2 comments on “Flyttet grensene litt i dag

    1. Lill-Iren

      Veldig bra foreløpig 🙂 Har bare skummet gjennom det, men gleder meg til å gå mer i dybden.

Leave a reply