Få tid til å trene i en travel hverdag

Det er ikke alltid så lett å få satt av tid til hundetreningen når det er så mye annet som skjer.

Jeg har alltid vært fan av å legge inn treninger i løpet av turene. Har du flere hunder, er det god trening for de andre å trene passivitet mens den ene trener litt.

For oss som driver med retrieverjakt, er det veldig mye som kan trenes i løpet av de daglige turene. Det som er positivt med å trene momenter på tur, er at man får generalisert adferden til forskjellige miljø. De vanlige planlagte treningene er ofte på faste steder, mens på tur får du trent i all slags miljø.

Fløytesignaler er veldig greit å trene på tur, så jaktfløyten og en tennisball er alltid med.

En dummy har jeg også ofte med i lommen. Dummyene kommer heldigvis i forskjellige størrelser og de litt mindre er fine å ha med. Nesten alt innen retrieverjakt kan trenes på tur. Jaktfot for eksempel. Den kan det være lurt å trene i starten av turen, når hunden er full av energi og har mest lyst til å løpe rundt. Da må man gå jaktfot først, som belønning får man løpe fritt etterpå.

Jaktfot er egentlig en hverdagsfot, så det er praktisk for alle hunder å kunne. Samme hva slags forstyrrelser som finnes rundt, skal hunden rusle avslappet ved din side til den får beskjed om noe annet. Så dersom du møter noen/noe på tur som hunden har veldig lyst bort til (eventuelt at du setter ut matskåler eller dummyer/leker som du går mellom), så kan du gi hunden værsågod til fristelsen når den går fint ved foten.

Det vi fokuserer på for tiden er at Sol skal høre på meg uten at hun har fått noen påvirkning der dummyen er. Så når vi går på tur kan jeg plutselig kaste en dummy ut i et område uten at hun får det med seg. Så kaller jeg henne inn og sender henne ut i et feltsøk. Sol skjønner da etterhvert at det alltid er en dummy der jeg sender henne. Så selv om hun har egne meninger om hvor det kan finnes dummyer, lønner det seg alltid å høre på meg.

Det andre er blinde utsendinger, som også kan trenes ute på tur. Utfordringen med Sol er å greie å legge ut en dummy uten at hun får det med seg, hun er irriterende observant og får med seg det meste. Med litt avledning av ball eller godbiter får jeg lagt ut en dummy uten at hun ser det og kan deretter sende henne på en blind utsending mot dummyen.

I dag har jeg sovet etter nattevakt og hodet er egentlig ikke helt med, motivasjonen for å trene hund er ikke så høy. Da vi skulle gå en liten luftetur, tok jeg allikevel med en ball og dummy. Nede på marka fikk vi tatt noen kjempefine blinde fremadsendinger i løpet av lufteturen, trening som ikke hadde blitt noe av dersom jeg skulle planlagt en egen treningsøkt i dag.

Her løper Sol rett frem bare fordi jeg sier det. Hun har ikke hentet noen dummy her før i dag, og har ikke sett den bli lagt ut. Det er så fantastisk at vi faktisk har fått til dette! Jeg prøver å velge meg ut punkter som jeg sender henne mot for å gjøre det enklere for både henne og meg. Denne gangen sendte jeg mot steinen.

I forhold til lydighetsøvelser er jeg også sikker på at man kan få gjort mye bra med noen minutters trening på tur hver dag.

Hvis man velger seg ut en øvelse i uken man jobber med. Om det er innkomsten på innkallingen eller stå’en i stå under marsj,så kan noen minutter hver dag i en uke endre mye.

Det som er med å trene på tur, er at terskelen er så mye lavere så man faktisk får trent litt istedet for ingenting.

 

You may also like...

1 Response

  1. Beate sier:

    Herlig måte å inkludere jakttrening i tur! 😀 Og lydighet også! Jeg holder på å finpusse på Malis fot for tiden, så spørst om vi ikke må prøve dette her, vi også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.