Dyrekiropraktor Harriet Havnegjerde

I går hadde Sara sin første time hos dyrekiropraktor.

Jeg har mistenkt en stund nå at hun ikke er helt bra i rygg og hofte. Hun ser litt stiv ut i ryggen når hun går og det er noe med bakparten som ikke ser helt bra. I tillegg er det jo haltingen på venstre bakbein sist sommer som veterinær aldri fant helt ut av hva kom av. Etter den episoden har hun hatt muskelskjelvinger i venstre bakfot og den siste tiden har hun hatt det veldig ofte.

I går tok vi derfor turen til Dyresenteret i Ålesund for å se hva kiropraktoren kunne finne ut om plagene til Sara. Hun stilte en del spørsmål om sykehistorie, tidligere behandlinger osv. Så ville hun studere Sara når hun gikk, hun så ganske raskt at hun var stiv i ryggen sin og at hun plasserte venstre bakbein ut til siden istedet for rett under seg slik hun skal.

11221721_494693064029758_898922734688279842_n

bilde lånt fra Harriet Havnegjerde

Deretter kjente hun på muskler og ledd og Sara var veldig stiv i høyre skulder og nakke, ryggen var også stiv og der var det en låsning. Venstre bakbein var også veldig stivt og bevegde seg ikke naturlig. Hele hoften var stiv og der var det også en låsning.

Sara fikk mye skryt for at hun sto stille under hele behandlingen og at hun var så snill og godtok alt uten å protestere. Hun sa de fleste hunder og hester var veldig urolige under første behandling, men at de etterhvert skjønte at dette gjorde veldig godt. Da hun skulle jobbe med et område i lysken der det var veldig ømt ba hun meg holde Sara siden mange hunder kunne prøve å “ta henne” når hun trykte der siden det ikke er så behagelig, men Sara leet ikke en muskel.

Det viser bare hvor mye smerte enkelte av disse hundene tåler uten at de gir tegn på at noe er galt. Sara er en slik hund som kjører på helt til beina ikke fungerer lenger, derfor er det ekstra viktig at de blir undersøkt.

Jeg er veldig glad for at Sara nå kan få behandling, samtidig er jeg veldig lei meg for at Sara har hatt det vondt så lenge. Hun har vært med på alt jeg har tatt henne med på uten å gi noe tegn på at det var smertefullt.

IMG_7688 (640x427)

IMG_7545 (640x427)

Jeg har lagt merke til at Sara lager en stønnelyd av og til under drakamp, spesielt når hun bøyer ryggen sin. Og det har nok kommet av at hun har vært så stiv.

IMG_6884 (640x427)

Etter behandlingen bevegde Sara venstrefoten sin normalt, hun setter den nå under seg slik hun skal og jeg må nå følge med om hun fortsetter med det eller om den sklir utover igjen. Hun er også mye løsere i bakparten og ryggen og går mye bedre. Om en uke skal hun tilbake så får vi se hvordan hun har respondert på behandlingen.

Harriet anbefalte at hunder blir undersøkt en gang i året for å sjekke at de har det bra. Sol skal også få seg en time hos henne etterhvert.

Sara er veldig stiv i lårmuskelen på venstre fot så den skal jeg massere litt før aktivitet, slik at hun får varmet den opp litt. Vi skal også bruke back on track-dekkenet før aktivitet og når hun roer ned etter aktivitet. Nå de første dagene skal hun ta det med ro, men svømming er veldig bra for henne.

IMG_7834 (640x428)

I dag tok vi oss derfor en tur til sjøen for litt svømmetrening. Hundene fikk også trent på å ligge på teppet mens den andre fikk hente frisbee. Og det er ikke enkelt for en svømmegal flat. Sara elsker frisbee og ligger ganske høyt i stressnivå når jeg tar den frem, men hun er også flink til å koble av med en gang jeg legger den bort. Da slapper hun av med en gang og engasjerer seg i andre ting.

                         

Vi er også i gang med leksjon 3 av “Samarbeid og kontroll”-kurset. Jeg likte denne leksjonen også veldig godt. Thomas Stokke er veldig flink til å ha gode rutiner i hverdagen for at hundene skal fungere best mulig. Han minner oss på at vi må være konsekvent med alle små ting i hverdagen med hunden, for at den ikke skal lære seg unoter som også påvirker treningen.

Han bruker mye “fri”- signalet med sine hunder. Fri betyr at hunden kan bryte posisjonen men den skal fortsette å trene med deg til den får annen beskjed. Det brukes når man trener på å holde en posisjon over lengre tid i trening. Og det brukes også for eksempel når hunden skal ut av buret i bilen. Du unngår dermed at hunden løper av gårde, den skal holde seg hos deg (gå jaktfot dersom du begynner å gå) til den får beskjed om at den kan løpe avgårde. Det samme gjelder også når hunden skal ut døren hjemme. Hundene sitter (det at du tar i dørhåndtaket blir et miljøsignal for at hunden skal sitte). Du får dermed hunder som er rolige når du skal ut på tur. Når du er klar gir du fri-signal og hunden går ut, men holder seg rundt deg til den får annen beskjed. Jeg testet det med begge hundene i dag og det fungerte veldig bra.

I denne leksjonen skal vi også jobbe mer med avslapning på teppe. Dette skal brukes i alle situasjoner og hundene skal virkelig slappe av etterhvert. Dette kan trenes samtidig som du ser tv o.l. Hunden belønnes når den slapper av.

Sol har i dag fått sin første treningsøkt på å skille mellom “fri” og “værsågod”. Dette gir hunden en bedre forståelse av hva “fri”-signalet betyr.

                         

Leksjon tre handler også om å jobbe med motbetingning. For eksempel når hunden ser noe den har veldig lyst bort til, gi hunden en veldig god belønning i det hunden får øye på fristelsen. Etterhvert endres hundens assosiasjoner til for eksempel hunder den ser på tur, fugler osv.

Jeg skal spesielt jobbe med det at hundene stiger i stress og kan bjeffe når vi får besøk. Jeg skal helst være i forkant slik at med en gang hundene hører lydene av noe som kommer skal de få servert et godt margbein eller gode godbiter i sengene sine. Jeg skal også innføre hverdagsrutiner som går ut på at hundene skal ligge i sengene sine når vi får besøk, dette er også med på å senke stressnivået.

IMG_7835 (640x427)

IMG_7837 (640x427)

Vi trener også på å ligge i sengene sine til fri-signal gies i løpet av dagen uten av det er forstyrrelser der.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.