Doggie-zen

Doggie-zen eller avstandsbelønning er en fin ting å bruke i lydigetstreningen. Sara girer seg veldig opp når jeg har en skål med vom og hundemat ved siden av der vi trener. Det at hunden er kjempegiret på belønningen er veldig bra, det gjør treningen mye lettere enn med en hund som er vanskelig å motivere. Dette med avstandsbelønning må vi trene mer på for å kunne ha nytte av det i treningen. Sara stresser seg litt opp og mister fort konsentrasjonen. Den eneste øvelsen vi har brukt det i under innlæring tror jeg er innkalling med stå.

Siden hun blir veldig motivert av avstandsbelønning har jeg bestemt meg for å begynne å bruke det mer i treningen. Etter hvert vil jeg også bruke det på konkurranse. De fleste hunder jobber veldig bra når de vet at belønningen står utenfor ringen. Dette må trenes på gradvis dersom det skal ha noen effekt. Den naturlige reaksjonen til hunden er å trekke mot belønningen. Sara setter seg ofte skjevt i utgangsstilling for eksempel, slik at hun får sitte mest mulig vendt mot belønningen. Hensikten med å trene det inn gradvis er å lære hunden at den kun får værsågod-kommando dersom den ikke bryr seg om belønningen. Maren Teien skrev det på en fin måte i sin blogg i innlegget om å lykkes på konkurranse:

“Hunden må forstå at den kun får belønningen hvis den først kan klare å være 90 % fokusert på oppgaven (er den 100% fokusert så har den jo glemt at belønningen er der, og det er jo ikke meningen). “

Så i dag trente jeg på enkle øvelser med avstandsbelønning. Blir øvelsene for avanserte greier hun det ikke enda og da lærer hun jo ingenting. Jeg trente enkelt og ga henne kun værsågod – kommando når hun fokuserte fint på meg og det vi holdt på med. Hun har lett for å vri kroppen mot belønningen hvis vi går fri ved fot, og når hun gjør det får hun ikke noe belønningssignal.

For den som vil lese mer om doggie-zen ligger det en artikkel på Canis sine nettsider som Morten Egtvedt har skrevet.

Her en film fra treningsøkten vår:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.