Dirigeringer og fløytesignal

Nå når vi endelig har fått 1.premien i BK kan vi begynne å tenke fremover mot AK.

Det er litt vanskelig å komme igang når man aldri har gjort dette før, jeg har ikke sett en AK-prøve engang. Jeg har tenkt litt frem og tilbake på hva jeg vil legge vekt på å lære henne nå og hvordan jeg vil gjøre det. Jeg fant ut at jeg måtte bare prøve meg litt frem og se hva som fungerte og ikke.

Vi tok med oss hvite bøtter og dummyer ut på marka. En ting som er viktig å lære henne er at hun skal løpe rett frem dit jeg peker uansett. Slik vi har jobbet i BK blir hun sendt frem mot en sted der hun har sett at dummyen har falt. Nå må hun løpe rett frem selv om hun ikke har sett noe der.

For å hjelpe henne bruker jeg de hvite bøttene slik at hun har noe å feste blikket på. Etterhvert tenker jeg å gå over til mindre og mindre hvite plastbånd. Når jeg trente på dette hadde jeg en hvit plastbøtte langt ute som hun ikke fikk noen påvirkning på. Bak den lå en dummy eller en skål med mat som hun ikke hadde sett at jeg la ut. Før jeg sender henne kaster jeg en markering til siden for linjen hun skal løpe. Hun blir dermed fristet av dummyen som hun vet hvor ligger, men må allikevel løpe rett frem dit jeg peker. Hun blir belønnet der fremme for å overse dummyen på siden, enten av dummy eller mat.

                           

Dette er veldig nytt for både meg og Sol så vi prøver oss frem for å se hva hun får til og hva som blir for vanskelig. Det var flere ganger der det ikke fungerte i dag, så da måtte jeg justere slik at hun fikk det til. Jeg vil hun skal lykkes de aller fleste gangene, samtidig som vi må øke vanskelighetsgraden.

I tillegg til de rette linjene rett frem har vi begynt å jobbe med sidedirigeringer og fløytesignal. Stoppsignalet begynner å sitte nå (når vi trener på marka vel og merke). Både når hun løper ut fra meg mot en dummy og når hun løper inn til meg. Søkssignalet har hun også begynt å skjønne. Så i dag kunne jeg sette sammen de to. Blåse stoppsignal slik at hun stanser opp. Så enten blåse søkssignal slik at hun begynner å søke og finner en minidummy jeg har gjemt i området. Eller jeg kan sende henne til høyre eller venstre mot en hvit bøtte der det ligger dummy eller matskål bak.

Sol synes det er veldig gøy og ser alltid veldig skuffet ut når vi avslutter. Og det er bra. Sol viser det tydelig når hun synes treningen blir for vanskelig, da blir hun frustrert og kan finne på mye tull. Det har vi unngått både i går og i dag. Jeg ser også at vi ikke kan kjøre for lange økter, dette er skikkelig hjernetrim for henne.

I går var det oppholdsvær og kaldt, i dag høljet det ned. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle ut å trene så det var bare å ha på regnklær og støvler.

Vi var rimelige våte når vi var ferdige for å si det slik….

You may also like...

4 Responses

  1. Astrid sier:

    Har tittet inn på bloggen din innimellom, å synes alltid det er spennende å lese hva dere holder på med! masse inspirasjon å hente når man skal trene opp valpen til en kommende stjerne

  2. Prima sier:

    Spennende lesing, og spennende på hvordan du tenker å løse dette. Dette må jeg følge med på. Masse lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.