“Dette var dritbra”

Den følelsen når alt sitter – magisk.

Jeg og Sara satte kursen mot Ålesund i går for å gå uoffisilelt lydighetsstevne, klubbmesterskap for Sunnmøre Hundeklubb,

For en uke siden gikk vi lydighetscup der, det var vårt første møte med klasse 2. Du kan lese mer om det her. Følelsen etter det stevnet var vel at hun var litt høy, og litt for gira på belønningen som sto på utsiden av ringen. Hun nullet på både ruta og hinderet, og litt av grunnen var nok at konsentrasjonen forsvant litt på grunn av alt for stor forventning til belønning.

Det er begrenset hvor mye jeg rakk å trene denne uka, men jeg hadde en kort økt der jeg trente på både ruta og hinderet med “vom & hundemat” stående på bakken for å gjøre det vanskeligere for henne og dermed øke forståelsen av øvelsene. Også hadde jeg en liten tur ut på marka i går der vi trente på ruta med lang avstand i høyt gress. Den var vanskelig å få øye på, både for meg og for henne.

IMG_8394

Det var meldt et forferdelig vær, heldigvis ble det bare vind og ikke nedbør. I dag var planen å leke henne opp, men ikke bruke avstandsbelønning. Hun har fått så høye forventninger til å gå lydighet nå, at hun ikke trenger det.

Vi startet med fellesdekk med skjult fører. Sara ligger stabilt så lenge hun ligger med haka i bakken, men jeg vet også at det skal lite til før hun blir forstyrret av ting rundt. Og når det blåser er det mye som kan skje rundt hundene. Hun la seg med haka i bakken, men ble forstyrret av ringbåndet som blafret i vinden og løftet hodet nesten med en gang. Så hun lå veldig urolig og speidet etter meg, 10 sekunder før de lange 2 minuttene var gått reiste hun seg og kom løpende til meg. Det er veldig betryggende at hun ikke er interessert i de andre hundene, så hun ødelegger ikke for noen. Hun kommer bare for å finne meg. 0 på den altså.

IMG_6224

Vi var førstemann inn i ringen etter fellesøvelsene. Jeg lekte med henne noen minutter utenfor ringen og hun var på nett med en gang. Hun takler vanskelige omgivelser bedre og bedre.

Så gikk vi inn i ringen for å starte første øvelse. Jeg har gått for dommer Jon Egil Fiksdal en gang tidligere og jeg liker ham veldig godt. Han dømmer strengt og rettferdig og han brenner for lydighetssporten.

Fri ved fot – Sara gikk en veldig fin øvelse, han hadde lagt inn vendinger under både springmarsj og sakte marsj, det var gøy å få testet på konkurranse. Sara taklet det bra. Hun tullet litt med holdtene og satte seg ikke ned på noen av dem. Det er aldri noe jeg har fått frem på trening, så vet ikke hva det kommer av.

Dekk under marsj – Kjempefint dekk-moment, jeg så såvidt i sidesynet at hun hadde en lekker “hoppdekk”, fikk også dommer-kommentar på at nedekket var veldig bra. Hun tyvstartet igjen litt på oppsitten.

Innkalling med stå – fin øvelse, vi må trene mer fart i denne øvelsen nå for vi har kjørt mye hel øvelse og hun har begynt å slakke litt på farten rett før “stå”-kommandoen kommer, men hun stopper bra og har rask fart inn og setter seg beint.

Stå under marsj – fin øvelse, men tror “hopp-ståen” kan bli enda bedre.

Ruta – YES! Dette var øvelsen jeg hadde som mål å få til i dag. Fin øvelse, rett ut i ruta og står uten å sette seg! En stykk glad eier som løp til ruta for å hente verdens beste hund da øvelsen var ferdig.

Apportering – fin øvelse. Opptak og fart kan bli bedre.

Hinderet – denne nullet vi på sist og jeg tror det var avstandsbelønningen som gjorde det. I dag utførte hun øvelsen perfekt!

Avstand – perfekt, jeg er superfornøyd. Ingen dobbelkommandoer, ingen fremdrift, fine oppsitt.

Helhet – fikk vel litt trekk for nullen på fellesdekken, men ellers oppførte hun seg eksemplarisk i dag i mine øyne.

IMG_9993

Den følelsen da programmet var ferdig og alle øvelsene føltes så enkle og jeg hadde en hund som satt ved min side klar til å jobbe mer. Jeg kunne egentlig ikke tro at vi var ferdige. Alt gikk som det skulle, ingen dobbel-kommandoer, ingen stress-lyd fra Sara, bare fullt fokus og glede.

Dommer Jon Egil Fiksdal kom bort til meg for å gi poeng på helhet og tok meg i hånden og gratulerte meg. Han spurte om jeg hadde startet offisielt i klasse 2 enda. Jeg svarte at det hadde vi ikke. Da sa han at det skulle vi gjøre for denne hunden var veldig bra. “Dette var dritbra.”

IMG_8287 (425x640)

Så var det bare å løpe ut av ringen for å servere verdens beste Sara belønningen sin.

Den følelsen etter å ha gått et slikt program med Sara er magisk. De som har fulgt bloggen en stund vet at dette har vært en lang vei for oss. Det kom et par gledestårer da jeg skulle sette henne i bilen etter at vi var ferdige.

Jeg blogget 27.marsj i fjor om den første fellestreningen vi var på med Romsdal hundeklubb, der vi kunne trene enkle momenter. Frem til dette var det så stressende for henne å være rundt hunder at hun ikke kunne konsentrere seg hverken om meg eller lydighetsøvelser. Koselig å se film fra treningen på Retiro, Romsdal Hundeklubb har et utrolig bra treningsmiljø med nesten bare “klikkertrenere” og jeg fikk mange gode tips og råd der.

Veien fra dette og til å kunne konsentrere seg gjennom et helt klasse 2-program er lang, og det har vært et par stevnestarter der jeg egentlig har bestemt meg for å ikke utsette henne for det lenger siden det er så stressende for henne.

IMG_8232 (426x640)

Den 27.april i fjor startet vi lydighet klasse 1 i Førde. Jeg hadde startet med flatdekk-trening siden fellesdekken var så vanskelig for henne. Dette var første gang hun gjennomførte fellesdekk-øvelsen, hun lå i flatdekk hele tiden og fikk 9.5 på grunn av en dobbel-kommando. Resten av programmet var hun tom for energi av kjøring, stress og varme så vi var langt unna 1.premien.

Etter det hadde vi en lang pause fra lydighets-stevner, Jeg gikk litt tom for motivasjon.

Den 30.august i år startet vi i klasse 1 igjen i Ålesund og denne gangen satt det og vi fikk opprykket til klasse 2. Jeg hadde ingen god følelse i ringen allikevel og fikk igjen tanker om at dette ikke var noe gøy for Sara, hun var veldig preget av å være på stevne-området og trivdes ikke i ringen. Jeg bestemte meg for å prøve litt til og startet “jakten på godfølelsen”.

Vi har trent på mange utfordrende steder for Sara, vi har trent øvelsene vanskeligere enn det de er i programmet, vi har testet ut forskjellige oppvarmingsrutiner og jeg har bygget opp forventnining til gode belønninger.

I går var definitivt godfølelsen på plass så prosjektet har vært vellykket.

20140324_145511 (384x640)

Nå starter vi på prosjekt: “100 % stabile fellesøvelser.”

IMG_5613

You may also like...

3 Responses

 1. Hilde sier:

  Så artig å lese. Gratulerer – det må være en herlig følelse! Jeg har fulgt dere en stund etter at jeg kom over bloggen din, dere har vært til stor inspirasjon, tror jeg har lest alt! 🙂 Akkurat nå går jeg onlinekurset samarbeid og kontroll som du har skrevet om, så håper ting skal løsne for meg og min hund også snart. Vi har litt samme problemet, men for min hund er det mest at hun er bekymra og sjenert, så hun blir veldig trykket på stevner. Men har masse motivasjon for å jobbe med det nå gjennom kurset.

  Stå på videre! Dere er kjempeflinke! Skriv og jeg skal lese. 🙂

  • Lill-Iren sier:

   Tusen takk 🙂 🙂
   Så gøy at dere har startet på kurs, jeg synes det er et veldig bra kurs. Og du får individuell oppfølging med akkurat det du og din hund har problemer med 🙂 Ja, da har dere nok litt av det samme problemet som oss. Man må på en måte få hunden til å stenge ute alt som foregår rundt og det er ikke alltid så enkelt 😉
   En ting vi har gjort en del av som jeg tror har hjulpet mye er å bygge forventning til nye steder. Jeg fikk tips av en artikkel flinke Lotte Nordli skrev i canis. Kjør til forskjellige nye steder (tomme treningsbaner, parkeringsplasss utenfor butikker, bysentrum osv) med mange forskjellige forstyrrelser, både med mye folk og uten noen i det hele tatt. Ta hunden ut av bilen, varm opp og kjør en kjempe-enkel øvelse og gi jackpot-belønning. Da bygger du opp en forventning til hunden om at når den kommer på nye steder får den høy belønning for å liten jobb 🙂 Og det er følelsen du vil at hunden skal ha når dere ankommer et stevne 🙂

   Lykke til videre 🙂

 2. Hilde sier:

  Takk for tips, det skal jeg ta med meg. Det er jo ikke så vanskelig å gjøre heller. Kvier meg egentlig for å en hel treningsøkt på steder med mye folk, men å bygge opp forventningen på den måten tror jeg at jeg skal klare å få til. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.