Debut på jaktprøve

Ja, da er vi hekta.

Denne helgen var det endelig tid for debut på jaktprøve for meg og Sol. Vi startet med trening på torsdag sammen med flinke Torbjørn Gjemdal som var her for å gå jaktprøve. Jeg har gått kurs for ham før med Sara for lenge siden.

Regnet øste ned hele dagen så det var en våt gjeng etter 6 timer utendørs.

Vi var 10 ekvipasjer på forskjellig nivå, kjempekjekt at vi var så mange. Jeg likte treningsmetodene til Torbjørn veldig godt og fikk mange gode råd og tips. Torbjørn vil ha minst mulig roping når vi trener. Dersom hundene knallet eller stakk av, slik Sol gjorde x antall ganger i starten av treningen siden det var så mange spennende hunder som satt rett ved henne, skulle vi være helt stille. Gå rolig ut med kobbelet i hånden, ta på båndet og lede hunden tilbake der den skulle være. “Ikke stress, hver gang hunden din løper avgårde er det kjempefin trening for resten av hundene.” Det funket veldig bra på Sol, den tredje gangen hun stakk av ga hun seg med en gang av seg selv og ble med meg tilbake.

vått ja

Etter litt heavy jaktlydighet delte vi oss opp i 2 grupper etter nivå. Min gruppe trente på å bli sendt til forskjellige områder med dummyer. Sol jobbet utrolig bra, ingen tegn til bytting av dummy og holdt seg i riktig område til hun gjorde funn.

Jeg fikk hjelp i forhold til det å få Sol til å sette kursen rett hjem etter å ha plukket dummyen. Sist vi var på kurs, hos Heidi Kvan, fikk vi råd om å fløyte henne inn med en gang hun skulle til å plukke dummyen. Heidi bruker mye hjelp for å unngå at hunden gjør feil. Torbjørn vil heller la hunden ta det riktige valget selv. På en av de første markeringene, stanset Sol på vei hjem med dummyen. Hun kikket seg litt rundt, og vi sto bare og ventet. Med en gang hun tok blikkontakt med meg igjen roste jeg henne. Dette gjorde hun på neste markering også, etter det løp hun rett hjem med alle markeringene resten av dagen.

Jeg var litt nervøs i forhold til prøvedebuten for at Sol skulle løpe bort til skyttere og kastere ute i prøveområdet i stedet for å komme tilbake til meg. På slutten av treningen lagde vi det derfor vanskelig for henne, med skytter og kaster ute på marken, samtidig som hun måtte løpe rett forbi to andre mennesker på vei hjem igjen til meg. Hun klarte det med glans! Det var deilig å få testet ut det slik at jeg slapp å være nervøs for at hun skulle tulle med det igjen slik hun gjorde på workingtesten.

Det er utrolig god stemning på treningsdagene våre, det er mye latter og kommentarene sitter løst både hos instruktør og deltakere. Torbjørn var veldig fornøyd med det Sol viste på treningen og sa jeg kunne slappe av neste dag, og at hun nå var klar for prøve på lørdag.

På fredag tok vi en liten økt med avlevering fra vann, bare for å få repetert det for henne. Det er såpass nyinnlært at jeg hadde ingen forventning om at det skulle fungere på prøven. Og når hunden legger ned dummyen på begge vannmarkeringene, får man ikke høyere enn 2.premie. Så 2.premie var målet vårt for helgen. Jeg hadde blitt fornøyd med en 3.premie også, men med en 2.premie hadde jeg vært skikkelig fornøyd.

Tidlig lørdag morgen dro vi avgårde til Ørskogfjellet. Der møtte vi en veldig trivelig gjeng som skulle avgårde til området der BK-prøven skulle være. Det var mange jeg ikke kjente fra før, men det var utrolig trivelig og god stemning fra første stund. Mange skulle starte for første gang og noen var godt kjent i jaktprøvemiljøet. Jeg fikk litt nerver da jeg så at det var så mange erfarne som skulle starte med unghundene sine i BK, men alle var så hyggelige. Jeg ble skikkelig positivt overrasket over hvor avslappet og positiv stemning det var blant deltakerne.

Vi hadde fin utsikt ned til området der prøven foregikk, vi skulle starte som nummer 6. Dommer var Helen Gram Debuse, hun var veldig hyggelig, og jeg vil gjerne gå for henne igjen.

Det var utrolig varmt og strålende sol hele dagen. Sol var veldig gira av å sitte i bil med åpne dører og høre på alle skuddene som ble fyrt av nede på prøveområdet. Hun var så gira da vi sto og ventet på vår tur at jeg kunne ikke skjønne hvordan dette skulle gå bra.

Vi startet prøven med å hilse på dommeren. Så tok vi av kobbelet, den første markeringen gikk på vann og Helen sa fra når vi skulle sende hunden. Det er ganske tøft å få den første markeringen på vann for heite hunder. Men Sol satt slik hun skulle og løp ut i vannet på min kommando. Da hun nærmet seg land igjen med dummyen, jobbet jeg for å få henne inn til meg uten å riste seg og hun greide det!! Hurra, jeg har aldri vært så fornøyd med henne som akkurat da! Det var en kjempestor seier å se at vi faktisk fikk det til. Den intensive treningen vår har virkelig fungert, men jeg kunne se hun var veldig skuffet da det ikke kom noen belønning til henne. Hun er jo vant til å få belønning etter hver avlevering fra vann enda.

Så skulle vi få en markering på land. Sol koker litt i hodet og det er vanskelig å få henne til å følge foten min, vi styrer derfor litt for å få henne til å sette seg i riktig retning. Resten av markeringene på prøven fikk vi sende hunden på egen hånd, men vi måtte vise tydelig at hunden ikke knallet. Markeringen på land løste Sol kjempefint og kom rett inn igjen. Så var det er lite stykke med fotgåing frem til stedet der vi skulle søke i felt. Sol er fortsatt helt borte vekk og jeg må kalle henne inn til meg flere ganger.

Vi stilte oss opp på anvist plass og skytter og kaster går gjennom feltet og skyter to skudd. Dommer Helen forklarer at nå har de vært på kaninjakt og hunden skal sendes inn i feltet for å hente hjem kaninene. Jeg følte hun brukte en evighet på å forklare hvor det var lurt å sende hunden osv. Sol sto klar ved siden av meg og jeg var så nervøs for at hun skulle løpe avgårde for å sjekke ut skuddene. Men Sol ble stående. Endelig fikk vi sende ut i feltet.

Sol jobbet veldig bra og fikk mye skryt for søksmønsteret sitt. Og det var ingen antydning til å ville bytte dummy, det var utrolig gøy å se. Jeg var egentlig ikke så veldig nervøs for det heller, det er lenge siden hun har gjort det på trening på. Det har fungert veldig bra med all treningen vi har gjort for å få vekk dette. Dommeren ville ha inn 5 dummyer fra feltet. Da hun er på vei inn til meg med dummy nummer 4 bråsnur hun plutselig og har tydeligvis fått ett eller annet i nesen. Jeg prøver å fløyte henne inn, men hun er veldig opptatt av ett eller annet på bakken. Så legger hun ned dummyen og begynner å trippe rundt i området. Det var tydeligvis ett eller annet som luktet ekkelt og hun ville ikke plukke opp igjen dummyen.

Hun går fra dummyen, løper inn i feltet, finner en ny og kommer inn til meg med den. Jeg sender henne ut igjen og får inn den 5. dummyen. Så snur vi oss mot vannet igjen og får en ny markering på vann, her la hun fra seg og ristet seg før hun avleverte. Så var det til slutt en markering på land som Sol løste utrolig bra.

foto: Ann-Olaug Toftesund

Jeg var så glad og letta da vi endelig kunne ta på kobbelet og prøven var over. Så var det venting noen minutter før dommeren kom bort for å gi oss tilbakemelding. Dommer Helen kom bort og sa at på prøve var det gode nuller og det var dårlige nuller, vi hadde fått en veldig god null. Hun sa vi hadde forbedringspotensiale på kontakt og fotgåing, men bortsett fra det hadde hun gjort en utrolig bra jobb. Markeringene hadde vært kjempebra, hun fikk skryt for effektiv bruk av nesen, og vi fikk beskjed om at den siste landmarkeringen vår hadde vært dagens beste av alle som hadde gått før oss. I feltet hadde hun jobbet veldig bra og søkt seg gjennom området på en veldig effektiv måte, helt til hun gjorde den fatale feilen og gå fra en dummy. “Det var den eneste feilen den hunden gjorde på hele prøven!”

Hun sa hun hadde sett vi sto på deltagerlisten på prøven neste dag og det var hun veldig glad for. Hun håpet å få se oss gå for henne flere ganger for det hadde vært utrolig mye flott arbeid.

Foto: Ann-Olaug Toftesund

Her er den skriftlige kritikken fra Helen Gram Debuse:

Løser i dag, med et lite unntak, dagens oppgaver. Nedlegg og vegring av apport gir i dag dessverre ingen premiering. Meget behagelig ført”

Søk: Søker i begynnelsen med god effektivitet. Brister imidlertidig i konsentrasjon, legger ned dummyen og går i fra.

Fart: Er tidvis meget god, brister tidvis ved enkelte tilfeller.

Nese: Anvendes aktivt.

Dirigerbarhet: Går i ønsket retning.

Merkeringsevne: Rolig og konsentrert.

Skuddreaksjon: Skuddfast

Almen oppførsel: En stødig hund.

Apporteringslyst: Spontane opptak.

Apportgrep: Meget pene grep og avleveringer. Legger ned ved en anledning ved vann.

Svømmesett: Svømmer godt i vann

Samarbeidsvilje: Fotgående må bedres samt kontakt med hunden har forbedringspotensiale.

Jeg var så glad og lettet for at det hadde gått så bra, selv om det selvfølgelig var veldig kjedelig med en null. Vi fikk så mange gratulasjoner og rosende tilbakemeldinger på vei tilbake til parkeringsplassen. Mange av dem som var på prøven er folk vi trener sammen med og de har sett alle problemene Sol og jeg har jobbet oss gjennom, og de var så glade på våre vegne for at vi hadde gjort det så bra.

Det var ingen som brydde seg om at vi hadde fått en null, det var ingen som fokuserte på at den dumme feilen hadde kostet oss premieringen. Fokuset var på at hunden hadde gjort en kjempejobb og at vi hadde samarbeidet så bra. Herlig innstilling i jaktmiljøet.

Jeg var litt skuffet over at samarbeidet rundt foten hadde fungert så dårlig, men alt samarbeidet på resten av prøven var faktisk kjempebra! Dette er en hund som i lang tid ikke kom inn med dummyen til meg en gang, og hun løp akkurat dit hun selv ville, og ikke dit jeg prøvde å sende henne. På prøven løp hun akkurat dit jeg sendte henne, hun ventet på mitt signal før hun løp, og hun hadde perfekte avleveringer i hånd på alle dummyene.

Dag to var det ny prøve i samme område. Jeg hadde i utgangspunktet ikke forventning om noen 1.premie denne helgen siden vannavleveringene ikke sitter skikkelig enda. Jeg er superfornøyd med at hun avleverte perfekt på den første i går, men visste også at nå hadde vi gått noen steg tilbake i treningen siden hun ikke fikk belønning for den som var så bra dagen før. Pluss at hun la den ned på andre vannmarkeringen. Jeg hadde derfor ingen forhåpning om at det skulle sitte på denne prøven, men en premiering ville jeg ha.

Dommer denne dagen var Erling Skotner, også han en veldig trivelig dommer. Prøven startet denne gangen med en markering på land, den fikset Sol fint. Så var det en markering på vann, med ganske lang avstand fra vannkanten. Sol la ned dummyen og ristet seg. Så var det enda en markering på vann. Også her ristet Sol seg. Men ingen tegn til knalling!

Så kom en markering på land i det samme området hundene hadde jobbet i felt i går. Her gikk det først et skudd uten noen dummy, så et til der det ble kastet dummy. Mye påvirkning her altså i et område der hundene allerede hadde erfaring fra dagen før med at det lå masse dummyer. Sol løste markeringen bra.

Så gikk skytteren gjennom feltet som var rett ved området der feltet var i går, her ble det bare skutt ett skudd. Mange slet med å få hundene sine til å gå inn i feltet, hundene trakk hele tiden mot området der vi akkurat hadde hentet en markering og der feltet hadde vært dagen før. Men ikke Sol, hurra! Hun løp dit jeg sendte henne, løp en liten runde mot det gamle feltet, men kom seg raskt tilbake til det nye feltet. Hun jobbet lenge før hun gjorde funn, og jeg begynte å bli litt nervøs. Men så begynte hun å plukke dummyer, først en, så to, så tre. Ingen bytting og kom inn uten at jeg trengte å fløyte. Etter tre dummyen var dommeren fornøyd og sa prøven var over.

Det var et par korte forflytninger inni prøven og Sol gikk enda verre enn dagen før, så det ble mye mas fra meg for å få henne til å holde seg der hun skulle. Tilbakemelding fra dommer var at vi måtte jobbe mer med jaktlydigheten, vi ble også belastet for at hun hadde lagt ned begge dummyene fra vann, men han sa vi kom til å få en veldig fin premiering. Ellers jobbet hunden utrolig bra i feltet, hun hadde fint søksmønster og brukte nesen effektivt. På markeringene jobbet hun veldig bra, og brukte nesen ekstremt godt.

foto: Ann-Olaug Toftesund

“En hund med godt potensiale, hvor markeringsarbeidet er utmerket. Bedre jaktlig grunndressur ønskes for høyere premiering.”

Så fornøyd med at vi kom oss gjennom uten null denne dagen og tok med oss en fin 2.premie hjem, prøvens 3.beste hund ble hun også.

Det var gøy å se så mange flinke ekvipasjer i helgen, jeg ble virkelig inspirert til å få orden på jaktfoten vår. Verdens stolteste oppdretter Ann-Olaug, var også på prøven. Hun har hjulpet oss så mye på veien og ingen er gladere enn henne når Sol oppfører seg bra og gjør det hun skal.

Neste start i BK er i august og nå blir det målrettet trening i 2 måneder for å få på plass det som ikke fungerte på denne prøven.

You may also like...

2 Responses

 1. Prima sier:

  Grattis med to godt gjennomførte prøver.
  Jeg følte de prøvene var lange, og mye i forhold til Lp feks. Fikk du lov tilå rose mellom øvelsene?
  Og jeg skjønte ikke helt hvorfor fikk hun null for å legge fra seg dummy en dag, men ikke neste?
  Gleder meg til å følge dere videre, jeg skal også begynne å trene jakt til høsten, så her må jeg følge med å plukke opp tips.

  • Lill-Iren sier:

   Takk 🙂
   Prøven tok vel ca 15 minutter. Det er to markeringer på land og to på vann + et feltsøk som skal være med i BK klassen.
   Og ja du får lov å snakke med og rose hunden underveis, men du får ikke ta på hunden. Du skal hjelpe hunden, f.eks dersom den ikke kommer rett inn med en dummy fløyter du den inn. Men dersom du må fløyte den inn på alle dummyene kan du bli trekt for det.
   Fordi i feltsøket la hun fra seg dummyen og plukket den aldri opp igjen. Hun løp heller for å finne en annen dummy. Dersom dette hadde vært en skadeskutt kanin er det jo veldig viktig at hunden får den inn med en gang. Derfor ble det en null pga det.
   Den andre dagen la hun dummyen ned på bakken som hun hadde hentet ute på vannet fordi hun ristet seg før hun leverte den til meg. Det skal de heller ikke gjøre, men det er ikke veldig alvorlig feil 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.