Dag 6 – Renraset eller blanding?

Når jeg skal velge meg hund, velger jeg en renraset hund. Det gjør jeg fordi jeg ville vite hvilke egenskaper hunden har. De fleste som skaffer seg hund har et formål med hunden. Om det er å bruke den i en spesiell hundesport, som turkamerat eller som en familiehund som går godt overens med barn.

De fleste hunderaser har veldig sterke instinkter på enkelte områder, når man begynner å blande dem er det vanskelig å vite hva som slår sterkest ut. To sterke instinkter som kombineres kan bli en veldig dårlig kombinasjon. Dersom man bestemmer seg for blandingshund synes jeg det er viktig å sette seg inn i alle rasene som er involvert. Det holder ikke at den ene rasen er en rase du liker veldig godt, man vet aldri om hverken utseende eller adferd kommer til å ligne på den rasen.

Jeg synes det er utfordrende nok å oppdra en valp der jeg vet hva jeg får. Ingen raser er perfekte. Når jeg kjøper en renraset hund vet jeg hva jeg bør fokusere på i valpe- og unghundtiden. Dersom jeg går for flat coated retriever igjen vet jeg hvilke egenskaper jeg vil fokusere på fra starten. Jeg vil dempe jager instinktet i forhold til katter osv, jeg vil fokusere på ro i mange situasjoner siden det er en rase med høy arbeidslyst og energinivå. Da flatten er en veldig sosial og vennlig rase vil jeg fokusere på å omgås mennesker og hunder uten å hilse på alle.

IMG_5139

Dersom jeg hadde hatt en rase med vokterinstinkt og kanskje var litt skeptisk til fremmede, hadde jeg lagt vekt på mye sosialisering og positive erfaringer med mennesker og hunder. Når du kjøper renraset hund føler jeg du ligger et skritt foran fordi du vet hvilke egenskaper du bør være oppmerksom på helt fra starten. Og du kan unngå at de negative adferdene oppstår ved å belønne hunden for å gjøre det motsatte.

Hadde jeg hatt en blandingshund av diverse raser, måtte kanskje problemet oppstå før jeg kunne begynne å jobbe med det. Og når problemet først har oppstått tar det mye lengre tid  å jobbe det bort igjen.

Jeg er ikke i mot blandingshunder, jeg skjønner at det kan skje uhell og det kan komme mange kjempefine og harmoniske hunder ut av det. Så lenge eierne setter seg nøye inn i de forskjellige rasene som er involvert og vet at denne hunden vil passe dem uansett hvilke av raseegenskapene som blir mest dominerende. Jeg liker ikke at det bevisst avles frem blandingshunder. Det er altfor mange valper og voksne hunder til salgs i Norge, det er flere valper enn det er valpekjøpere. Jeg skulle ønske det var omvendt, slik at man som valpekjøper måtte bevise at man var seriøs før man fikk kjøpe hund. I dag kan alle kjøpe seg hund, uansett hvor impulsivt det valget er eller hvor lite kunnskap du har. Det er mer enn nok hunder og velge i.

IMG_4710

De seriøse oppdretterene gjør en kjempejobb med å utføre alle de kostbare nødvendige undersøkelsene for å være sikker på at hundene som brukes i avl er friske, de velger nøye hvilke to individer de vil blande for å utvikle rasen til å bli enda bedre. Graden av inneavl bli nøye overvåket og det jobbes hele tiden mot å få friske hunder uten sykdom.

De seriøse oppdretterene er veldig opptatt av utviklingen på sin egen rase og vil hele tiden jobbe mot at den skal bli bedre. De er nøye på  velge ut riktige valpekjøpere til riktig valp og de følger opp valper og valpekjøpere resten av hundens liv. De gjør en kjempejobb som er motivert av engasjement og ikke økonomiske grunner.

Dag 1 – Presentere meg selv

Dag 2 – Presentere min hund

Dag 3 – Fortelle om din hunds rase

Dag 4 – din første hund

Dag 5 – Andre husdyr i livet ditt

Dag 6 – Renraset eller blanding?

Dag 7 – Hundesport

Dag 8 – Har du og din hund konkurrert?

Dag 9 – Viktige egenskaper når du velger hund

Dag 10 – Et morsomt øyeblikk med din hund

Dag 11 – Hvordan valgte du kennel?

Dag 12 – En rase du gjerne vil ha

Dag 13 – En rase du ikke vil ha

Dag 14 – Dette elsker min hund

Dag 15 – Dette liker min hund ikke

Dag 16 – Vis et morsomt bilde av din hund

Dag 17 – Ditt favoritt minne med din hund

Dag 18 – Tispe eller hannhund?

Dag 19 – Hvorfor har du hund?

Dag 20 – Ditt mål for 2014?

You may also like...

2 Responses

 1. trond666.blogg.no sier:

  Mange hundeeiere med renraser sier det samme som du. For oss som ikke har renraset hund virker det som om vi er annenrangs borgere og dyr. Selvfølgelig har en ved renrase noen fordeler som du sier, men dette kan også være negativt ettersom instinktene kan være veldig sterke. Jeg for min del har en blandingshund og er veldig fornøyd med gemytt og læreevne. Hun er 2,5 år nå 1/2 flat coated, 1/4 golden retriver og 1/4 sceafer. Livilig, sosial, barekjær, letttrent (selv om hun er utrolig sta), bjeffer aldri og en god tur og lekevenn for store og små. Jeg har fått den hunden jeg ønsket meg med egenskapene fra alle tre rasene.

  • Lill-Iren sier:

   Jeg kjenner også mange fine blandingshunder, det skrev jeg også i innlegget. Jeg ser ikke ned på blandingshunder, men jeg synes arbeidet oppdretterne gjør er så viktig i forhold til helse, mentalitet og inneavl at jeg vil støtte opp om det. Med blandingshunder har man ikke oversikt over om det er inneavl bakover i linjene eller noen forskning på sykdommer osv. Det kommer alltid til å finnes blandingshunder fordi uhell skjer, men jeg synes det er viktigere å planlegge avl på rasehunder enn på blandingsraser fordi det bli mer forutsigbart for kjøperen.

   Hunden din høres helt fantastisk ut og de tre rasene er alle raser jeg liker godt.
   Jeg kan ikke snakke for andre hundeeiere, men jeg ser i hvert fall ikke ned på hverken blandingshunder eller eiere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.