Dag 4 – Din første hund

Den aller første hunden man eier er ofte en hund man lærer veldig mye av og er ikke en hund man glemmer. Her er Kita sin historie:

Min første helt egne hund er hunden jeg har nå, men hunden jeg startet med var familiens cocker spaniel. Jeg var 13-14 år da vi fikk Kita, en rød cocker spaniel. Vi hadde en cocker spaniel fra før som jeg hadde gått et par dressur-kurs med. Med Kita trente jeg agility og lydighet. Cocker spaniel er en kjempe fin rase, så glade og sjarmerende. Dessverre var det en del dårlig mentalitet blant de røde cockerne på den tiden. Hun fungerte veldig fint med oss i familien, men når det kom til fremmede mennesker og hunder ble hun usikker og nervøs. Noe av det kom nok av for lite miljøtrening og sosialisering, det var ikke så mye fokus på det på den tiden som det er nå.

Jeg trente mye lydighet med Kita og hun var flink. Da jeg startet å trene med henne var det helt andre måter å trene på enn det er nå i dag. Det var mye fokus på at hunden kunne klatre på rangstigen og ta over rollen som “sjef”. Jeg var alltid bevisst på å gå først ut døren, jeg ba henne flytte seg dersom hun lå i veien der jeg skulle gå og hun fikk alltid maten sin servert etter oss. Nå høres det jo helt tåpelig og unødvendig ut i mine ører, men det var det jeg lærte da.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Det var også fysisk avstraffelse i treningen, det var helt vanlig og alle gjorde det. Jeg tenkte ikke over at det gikk an å trene på en annen måte, det var aldri noe alternativ. Hvordan skulle vi få hunden til å høre etter dersom vi ikke sa tydelig ifra hva som ikke var godtatt oppførsel? Vi skulle vise at vi var sjefen. Jeg brukte selvfølgelig mye belønning og roste masse når hun gjorde ting riktig, men det er fortsatt ikke noe jeg vil kalle belønningsbasert hundetrening.

Etter et par år fikk jeg høre om klikkertrening, det var helt nytt på den tiden. Jeg kan ikke huske at det var snakk om shaping og frivillige adferder, men jeg husker at vi lærte hvor viktig det var å bruke klikker slik at hunden skjønte akkurat når den utførte riktig adferd. Det ble også tatt avstand til fysisk avstraffelse. Jeg husker at jeg gikk et klikkerkurs hos Turid Rugaas og det var et veldig motiverende kurs som ga mange aha-opplevelser. Kita var alltid en glad hund og vi fikk mange sjarmpoeng i lydighetsringen på grunn av den viftende halen. Det var mange tydelig kuede hunder i lydighetsringen husker jeg, og dommerne begynte å slå hardt ned på det. De trakk kraftig i poengene.

Jeg husker fortsatt en lydighetskonkurranse vi gikk der det var mange deltakere i klasse 1, vi gikk som nummer 15 av 16. Da vi var ferdig og hadde fått utdelt våre poengsummer, fortalte dommeren høyt og tydelig at slik som denne cockeren skulle hundene se ut i lydighetsringen. Han ville se glade hunder med viftende haler. Da hadde han bedømt 14 hunder som var mer opptatt av å dempe eieren sin enn å prestere i lydighetsringen. Vi ble nummer 2 den dagen, springer spanielen som gikk til sist var like glad som Kita og enda litt flinkere. Vi to var de eneste som fikk 1.premie i klassen vår.

Kita var stort sett glad i lydighetsringen, men for mye “nei” og “fy” gikk utover fart og arbeidsglede. Fellesdekk var hennes sterkeste øvelse, passive hunder er flinke til å ligge i ro. Det var heller ikke noe fokus på utholdenhetstrening den gangen, vi belønnet alltid etter hver øvelse. På konkurranse skulle vi “lure” hundene til å tro at belønningen plutselig kunne komme. Hundene ble naturlig nok konkurransekloke etter hvert. De greide å skille konkurranse fra trening og falt ofte sammen halvveis i programmet fordi de ikke var vant til jobbe lenge uten belønning.

cocker-spaniel-americano-ou-ingles-515dd4812bb2e

Hun var også preget av usikkerhet rundt andre hunder. Var det for eksempel en Schäfer blant publikum greide hun ikke å konsentrere seg på et konkurranseområde. Og kom fremmede hunder for nærme gikk hun til angrep. Jeg jobbet mye med redselen/agressiviteten hennes rundt fremmende hunder. Dessverre hadde jeg ikke nok kunnskap til å få det til. I dag hadde jeg klikket og belønnet i massevis hver gang hun hadde sett på en annen hund. Det er jo egentlig helt ulogisk å belønne hunden for å se på en annen hund når du vet at hunden er livredd og stresset i det den gjør det, men i dag vet jeg at det fungerer. Jeg hadde aldri kommet på å prøve det da.

Det er veldig synd at jeg ikke hadde nok kunnskap til å hjelpe henne å bli tryggere.

(Bildene er lånt fra Google)

Dag 1 – Presentere meg selv

Dag 2 – Presentere min hund

Dag 3 – Fortelle om din hunds rase

Dag 4 – Din første hund

Dag 5 – Andre husdyr i livet ditt

Dag 6 – Renraset eller blanding?

Dag 7 – Hundesport

Dag 8 – Har du og din hund konkurrert?

Dag 9 – Viktige egenskaper når du velger hund

Dag 10 – Et morsomt øyeblikk med din hund

Dag 11 – Hvordan valgte du kennel?

Dag 12 – En rase du gjerne vil ha

Dag 13 – En rase du ikke vil ha

Dag 14 – Dette elsker min hund

Dag 15 – Dette liker min hund ikke

Dag 16 – Vis et morsomt bilde av din hund

Dag 17 – Ditt favoritt minne med din hund

Dag 18 – Tispe eller hannhund?

Dag 19 – Hvorfor har du hund?

Dag 20 – Ditt mål for 2014?

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.