Dag 3 – fortelle om din hunds rase

Fra Norsk Retrieverklubb:

Flat coated retriever
Flat coated retriever er en livlig, aktiv og meget energisk hund som passer for aktive familier. Den har ofte vært karakterisert som «Formel 1» blant retrieverne. Den har en utmerket arbeidslyst, god nese og meget habil svømmer. Utover jakt i flatt terreng og skog, er den en spesialist i å søke og apportere sjøfugl.
Flat coated retriever er en meget dyktig apportør på fuglejakt. Den har således alltid vært for jakthund å regne, men er i dag er også populær som god bruks og familiehund.Den regnes som flink med barn, og krever en myk, men bestemt dressur. Flat coated retriever kan brukes til det meste, den kan trekke vogner og pulk om vinteren, bære sin egen og vår mat i kløv, jakt, spor, lydighet, agility eller andre bruksaktiviteter. Den er mye brukt til å spore etter skadeskutt eller skadet hjortevilt. Politiet og tollvesen bruker rasen i søk etter narkotika, i forsvaret blir de trent opp til å søke etter bomber og miner. Den er også brukt som lavinehund.Flat coated retriever er sosial og har et stabilt gemytt, noe som er en forutsetning for en   familiehund. Men det er aktive hunder som må få lov til å bruke seg, det kan som sagt være i form av turer i skog og mark eller annen brukshundtrening.
 
Rasens opprinnelse Man tror at både newfoundlandshund eller den lettere typen St. John hunden fra Newfoundland, settere og vannhunder har spilt en viktig rolle i utformingen av denne rasen, uten at dette kan bekreftes med sikkerhet. Trolig er også labrador retriever krysset inn en gang i tiden.Flat coated retriever har hatt flere navn, den har blitt omtalt som smooth coated retriever og liver coated retriever. Rasen ble første gang vist på en utstilling i 1860, og gikk da under navnet wavy coated retriever. Flat’en fikk sitt nåværende navn år 1870.
Den norske historien Den første flat coated retriever kom til Norge og Tønsberg i 1912, dette var tispa Tar of Gendanel   som Lorenz Bruun importerte frå England.Dette var vel den eneste av rasen i Norge på den tiden, så vi regner at flat coated retriever sin historie i Norge begynte i 1970, og det første norsk oppdrettede kullet ble født i 1972, med svensk far og engelsk mor.Det ble fram til 1975 importert mange av rasen til Norge, som representerte forskjellige blodslinjer (og selvsagt da type), som det skulle arbeides videre ut fra.Flat coated retriever ble en veldig populær rase som økte fort i vekst, noe som gjorde avlsarbeidet utfordrende. Heldigvis har mange dyktige oppdrettere klart å ivareta rasens sunnhet og særpreg.Flat coated retrieveren er en glad og vennlig familiehund med et godt temperament. Den er nå den tredje mest populære av retrieverrasene. 

 IMG_4933

Sunnhet Norsk Retrieverklubb er tilsluttet NKKs bekjempelsesprogram for HD (hofteleddsdysplasi) og det innebærer krav om kjent HD-status hos foreldrene for registrering av valpekull. Retrieverklubben har i tillegg krav om undersøkelse av foreldrene for arvelige øyesykdommer før et valpekull kan oppføres på valpelisten.Det er viktig å huske på at enhver hund kan bære på sykdomsanlegg eller selv bli syk, til tross for at den har friske foreldre. Klubbens oppdrettere legger ned mye arbeid i å avle frem så friske hunder som mulig.

 

Fra canis sine nettsider:

Rasestandard:
Flat´en er en våken, aktiv og middelsstor hund. Den skal være sterk i kroppen, spenstig og vise sitt vennlige lynne med en intensivt viftende hale. Stoppen er ubetydelig, og kjevene lange og kraftige for at hunden skal kunne bære store bytter som fasan eller hare.

Øynene skal være middels store og mørkebrune eller nøttebrune med et intelligent uttrykk. Ørene skal være små og holdes tett inntil hodet.

Halsen er relativt lang og sterk, symetrisk ansatt og mykt overgående i ryggen slik at hunden enkelt kan følge et spor. Brystkassen er dyp og bred – flat´en skal ha “hjerterom”.

Frambena er rette med bra benstamme. bakbena er muskuløse med passelig vinklede kne- og haseledd. Potene skal være runde og sterke – nesten som kattepoter.

Halen er kort og rett, og skal ikke bæres over rygglinjen. Pelsen skal være tett, i fin til middelsgrov struktur, av god kvalitet og så rett som mulig. Ben og hale skal ha gode faner. Fargen kan enten være svart eller leverbrun.

Mankehøyde hannhund: 58-61 cm tispe: 56-59 cm.

 

Slik oppfatter jeg flatten:

De elsker å rulle seg i skog og lyng

De elsker å rulle seg i skog og lyng

...og i snø
…og i snø
De lever opp til retriver-navnet og elsker å bære ting

De lever opp til retriever-navnet og elsker å bære ting

De går godt overens med andre hunder
De går godt overens med andre hunder og de elsker pinner
De blir aldri voksne
De blir aldri voksne
De elsker å leke
De elsker å leke
De er flinke med barn
De er flinke med barn
De er alltid med på fjelltur
De er alltid med på fjelltur
De kan trenes til jakt
De kan trenes til jakt…
konkurranselydighet...
konkurranselydighet…
De har en veldig bra luktesans og er gode på spor
spor…

…og mange andre aktiviteter

De er vakre
De er vakre
De veksler mellom full fart...
De veksler mellom full fart…
...og ro
…og ro
De elsker å kose
De elsker å ligge i fanget
De elsker snøbading
De elsker snøbading
De elsker vann
De tiltrekkes av vann
De er rolig og avslappet inne
De er rolige og slapper godt av inne
De er vennlige og tillitsfulle mot alle
De er vennlige og tillitsfulle mot alle
I et aktivt hjem er de veldig fine familierhunder

I et aktivt hjem er de veldig fine familiehunder

De er med på alt så lenge de får være samme med sin eier...
De er med på alt så lenge de får være samme med sin eier <3

Dag 1 – Presentere meg selv

Dag 2 – Presentere min hund

Dag 3 – Fortelle om din hunds rase

Dag 4 – Din første hund

Dag 5 – Andre husdyr i livet ditt

Dag 6 – Renraset eller blanding?

Dag 7 – Hundesport

Dag 8 – Har du og din hund konkurrert?

Dag 9 – Viktige egenskaper når du velger hund

Dag 10 – Et morsomt øyeblikk med din hund

Dag 11 – Hvordan valgte du kennel?

Dag 12 – En rase du gjerne vil ha

Dag 13 – En rase du ikke vil ha

Dag 14 – Dette elsker min hund

Dag 15 – Dette liker min hund ikke

Dag 16 – Vis et morsomt bilde av din hund

Dag 17 – Ditt favoritt minne med din hund

Dag 18 – Tispe eller hannhund?

Dag 19 – Hvorfor har du hund?

Dag 20 – Ditt mål for 2014?

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.