Blogg inspirasjon

Endelig er formen og energien tilbake.

Etter noen dager med sykdom har energien endelig kommet tilbake i dag, så jeg og Sara feiret med en joggetur i moldemarka. Jeg må si Sara har taklet de rolige dagene veldig bra, hun var helt rolig da vi startet å gå i dag og det var ingen draing i båndet selv om det var første gang hun var utenfor hagen på nesten en uke.

IMG_80276041725032

IMG_80271019782892

IMG_80283176185480

Da vi kom opp til joggeløypene fikk hun springe som hun ville med langline hengende etter seg. Da fikk hun virkelig løpt av seg, hun galopperte i sikksakk mellom alle vann og dammer hun kunne plaske og svømme i. Det var tydelig at det var godt å få løpe litt igjen. To vellykkede hundemøter fikk vi også med to veldig forskjellige hunder. Den ene var tydelig usikker og bjeffet mye i det vi passerte og den andre var en ung hund som hadde veldig lyst bort for å hilse. Sara gikk “løs” med langline ved begge møtene. Jeg synes hun stresset seg litt for mye opp, men hun prøvde ikke å komme seg bort til noen av dem. Når hun stresser litt er det veldig effektivt å belønne ved hjelp av omvendtlokking, da roer hun seg betraktelig ned.

Når jeg endelig fikk energien tilbake kom også lysten til å trene hund. Det er egentlig litt tungt å komme i gang igjen etter en sånn ufrivillig pause. Jeg føler at all treningen jeg la ned i innkomstene på apportering og innkalling er glemt siden jeg ikke har fått vedlikeholdt det også har jeg jo ikke fått gjennomført treningsplanene jeg hadde for denne uken, vet liksom ikke helt hvor jeg skal starte opp igjen. Når jeg trenger treningsmotivasjon og inspirasjon er det å lese andre hundeblogger det som fungerer best for meg. Jeg har en del blogger jeg følger fast, de fleste ligger med link i menyen til høyre.

Jeg leste et utrolig bra innlegg på bloggen game on dog om hvordan det å endre tenkemåte kan gjøre underverker i hundetreningen. Her skriver Jessica Johansson om hvordan hun har endret måte å tenke på. Da hun startet med hundetrening var hun mer fokusert på hvilke svakheter og feil hunden hadde i treningen, irritasjon over at hunden tygde på apportbukken eller at innsittene var skjeve. I dag tenker hun heller på målet hun skal oppnå når hun legger opp treningen. For eksempel dersom hunden har lett for å sette seg skjevt, vil hun trene slik at det å sette seg rett har høy verdi for hunden. Da deler hun opp øvelsen og trener det inn slik at hunden lykkes og gir gode belønninger for å sette seg rett.

IMG_8394

Dette er akkurat det jeg har jobbet med de siste ukene i forholdt til avslutningen på innkalling og apporteringen. Sara har ikke kommet dypt nok inn og har satt seg for langt frem og skjevt i utgangsstilling. Dette er selvfølgelig fordi jeg har lært henne det. Jeg har belønnet henne for det mange mange ganger og derfor er det helt naturlig for henne å gjøre det slik. Sara er min første lydighetshund så det er mye som er gjort feil og som må rettes opp igjen etterhvert som jeg lærer meg mer.

Uansett så er dette noe som har irritert meg lenge og som jeg her utsatt å trene fordi jeg ikke helt har visst hvordan jeg skal få det til. Jeg har egentlig ikke trent så veldig mye på det heller, jeg tok en liten treningsøkt hver dag før Sara fikk servert frokosten sin. Jeg delte opp øvelsen og la høy verdi for det å komme bak meg før hun snudde. Etterhvert la jeg også til kriteriet om at hun skulle sette seg langt nok bak og beint ved min side.

Jeg koste meg faktisk når vi trente på dette enda jeg hadde gruet meg til å starte. Og grunnen til det var at jeg hele tiden delte opp øvelsen i mindre momenter slik at hun fikk det til de fleste gangene. Jeg hadde ikke hastverk med å sette det sammen til en hel øvelse før hun var klar for det. Og når jeg endelig gjorde det så satt det! Både innkalling og apportering i samme kjede.

Jeg må fortsette en stund til å bygge verdi for å komme bak meg i avslutningene, hun har tross alt snudd for tidlig veldig lenge og hun kan fortsatt gjøre feil. Så for at det skal sitte må jeg forsette å trene på det. Dette er heldigvis enkelt å trene, jeg kan bare legge inn noen korte innkallinger for eksempel på de daglige turene der jeg belønner for at hun kommer godt bak og avslutter med å sette seg riktig.

Anbefaler å lese hele blogginnlegget til Jessica Johansson her.

På bloggen High5 kom jeg også over et veldig interessant innlegg. Det var et videointervju og klipp fra treningen til Ditte Andersson. Jeg lærer alltid av å høre hvordan andre tenker i hundetreningen med akkurat sin hund. I dette intervjuet ble det snakket litt om å tilpasse treningen til hver enkelt hund. Og hunden hun hadde nå hadde litt vanskelig for å skille de ulike signalene fra hverandre, det er noe Sara sliter litt med også. Hun la derfor inn trening på det i hverdagssituasjoner. Når hunden skulle få mat, få hoppe ut av bilen, få gå ut døren osv så måtte den vente på riktig signal. Da får hunden god trening i å lære seg å lytte og skille signaler fra hverandre.

Det som også fungerer bra på Sara er å gi henne forskjellige valg slik at hun virkelig må lytte for å kunne velge riktig. Det er en stund siden jeg har trent med valg nå. Jessika skrev et veldig bra blogginnlegg om at hun har forskjellig signal til de forskjellige belønningene. “værsågod” betyr at hunden kan ta godbiten fra skålen og “ta den” betyr at hunden får ta leken. Det var noe jeg hadde tenkt å trene inn også, men har ikke kommet så langt. Når jeg skal trene inn det blir det veldig fin lytte-trening. Jeg har allerede endret kommando til “ta den” når hun får ta leken, men har ikke gitt henne valget mellom godbitskål og leke enda. Kanskje jeg skal prøve å få tatt en liten økt på det i løpet av helgen?

Siv Svendsen hadde også et veldig fint blogginnlegg på sin blogg der hun intervjuer Peder Z som forteller hvordan han tenker og hva han prioriterer med sin nye valp. Her er det også video som viser hvordan han utvikler leken med sin valp. Jeg får komme med en advarsel om at man kan bli ekstremt valpesyk av å se slike videoer av små jaktcockere.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.