Blinde fremadsendinger

Blinde fremadsendinger er noe jakthunden må kunne i Åpen Klasse, det vil si at hunden skal løpe rett frem i den retningen du sender den helt til den løper rett på en dummy eller får et fløytesignal fra fører.

Det er noe jeg synes har vært vanskelig å få til med Sol, jeg har ikke visst helt hvordan jeg skal gå frem og istedet for å gjøre noe feil har jeg latt være å trene på det.

Nå når Sol fikk 1.premien i Begynnerklasse, måtte vi bare begynne å trene på det. De tre hvite bøttene er en fin øvelse som jeg bruker innimellom. Jeg setter opp tre bøtter, så viser jeg Sol at jeg legger en dummy bak den ene før jeg sender henne i rett linje frem til en annen av bøttene. Bak den jeg sender til ligger det enten en dummy eller en skål med noe godt som hun ikke har sett at jeg har lagt ut.

Her kan man variere vanskelighetsgraden ved hjelp av avstanden du sender hunden fra og hvor langt bøttene står fra hverandre. I denne øvelsen lærer hunden å løpe rett frem og holde seg på linjen sin selv om den vet at det ligger en dummy rett til høyre eller venstre. Dersom jeg har matskål bak bøtten jeg sender til, kan jeg vente til Sol har spist opp, så blåser jeg stoppsignal. Da kan jeg sende enten til høyre eller til venstre derfra. Det blir ekstra vanskelig for hunden dersom du har vist at det ligger en dummy bak bøtten til høyre, men du velger å sende hunden til venstre.

Start nærme hunden og utvid avstanden etterhvert som hunden blir tryggere

Den andre øvelsen vi har brukt for å trene inn blinde fremadsendinger er å bruke faste punkt. Det vil si at man sender hunden ut i en rett linje der den har sett at du har lagt ut en dummy. Da går jeg jaktfot sammen med henne ut for å legge ut dummyen, så går vi jaktfot tilbake før jeg sender henne for å hente. Vi har laget tre slike punkt som jeg har merket med små hvite sløyfer i trærne.

I løpet av en periode har jeg brukt de samme punktene om igjen, det blir ofte flere dager mellom hver gang. Det er kun den første dagen hun får se at jeg legger ut dummyer der. Når vi bruker de samme punktene får hun ikke se at det legges ut noen dummy, hun må dermed løpe rett frem uten at hun har sett at noe har blitt lagt ut. Det blir enklere for henne siden hun har vært der før og forhåpentligvis husker at det lå en dummy der sist gang.

Den første gangen hun skulle løpe blindt fikk hun det ikke helt til, og linjen ble ikke helt rett. Den andre gangen gikk det litt bedre og den tredje gangen var den helt super. Her sendes hun ut til en punkt der hun ikke har sett at det er lagt ut dummy og det er 3-4 dager siden sist hun løp denne linjen.

                     

Etterpå lagde jeg et nytt punkt på en annen mark, hun fikk løpe den linjen en gang. Dagen etterpå prøvde jeg å sende henne på det samme punktet på lang avstand uten at hun hadde sett at jeg la ut dummy. Hun løp så bra og nesten helt rett! Det er tydelig at denne metoden fungerer veldig bra. Etterhvert kan jeg nå prøve å sende henne på helt blinde linjer som hun aldri har løpt før.

Men vi skal holde på en god stund med denne øvelsen før jeg begynner med det. Det er viktig at linjene er helt rette og fine og at hun snur og kommer raskt hjem igjen.

Baby-Sol

You may also like...

2 Responses

  1. Prima sier:

    Veldig spennende å lese hvordan du lærer inn øvelsene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.