Å slappe av inne

Sol har helt siden hun var valp hatt litt problemer med å finne roen utenfor buret sitt.

Det har blitt mye mye bedre, men jeg føler ikke vi har vært helt i mål.

Jeg brukte metoden med “time-out” en stund, der jeg setter henne i bånd inne når hun ikke finner roen på egen hånd. Jeg syntes det fungerte bra i starten, men så fikk hun et lite tilbakefall og da jeg prøvde igjen synes jeg effekten uteble.

Jeg har også brukt å kaste en godbit til henne innimellom når hun ligger og slapper av, men synes ikke det har hjulpet så mye heller.

Jeg har derfor tenkt litt på hvordan jeg skal endre treningen for å finne noe som hjelper enda bedre.

Da kom jeg på “det stoppende håndsignalet”. Her er en fin bloggpost som beskriver hva dette går ut på. Jeg leste mye på denne bloggen da Sara var ung og fikk mye gode tips i forhold til håndtering av stress. Jeg har også brukt håndsignalet litt på Sol tidligere og hun har faktisk respondert veldig bra på det selv om jeg ikke har brukt det konsekvent. Så Sol vet hva signalet betyr.

Denne uken har jeg derimot begynt å bruke det konsekvent. Hver gang jeg reiser meg eller går ut fra rommet og jeg skal noe som ikke angår henne, viser jeg håndsignalet. Hun skjønner da at det ikke kommer til å skje noe spennende og blir liggende. Dette gjør at Sol slapper mye bedre av inne, hun slipper å følge med på alt hele tiden lenger.

Jeg har også begynt å bruke håndsignalet når Sol maser. Det er også litt av problemet hennes inne, hun er veldig glad i å vise frem ting hun bærer på til alle som kommer inn i rommet og det blir litt slitsomt. Dersom hun gjør det nå, går jeg bort og stiller meg mellom henne og den hun vil hilse på. Jeg holder begge håndflatene mot henne samtidig som jeg ser til siden og ikke på henne. Blikkontakt er mye oppmerksomhet for Sol og poenget her er at denne adferden skal ignoreres og ikke føre til noen ting.

Jeg har også begynt med belønninger som er litt større, men som kommer mye sjeldnere enn før. Jeg krever nå at hun ligger lenge og slapper av uten å reise seg. Som for eksempel når vi holder på med mat på kjøkkenet osv. Tidligere har Sol vært rask til å reise seg igjen og komme tuslende inn på kjøkkenet. Dersom hun har reist seg nå, har jeg med kroppsspråk og håndsignalet fått henne tilbake der hun lå uten at jeg har blikkontakt med henne.

I fryseren har jeg alltid en liten kong med fryst hundemat i. Når hun har ligget lenge stille selv om mye har foregått i huset, går jeg bort til henne og roser henne og gir henne en kong som hun får ta med bort i sengen sin. Dette ser ut til å fungere mye bedre enn tørrforkulene som kom mye oftere. Nå virker det som hun synes det kan være verdt det å bli liggende.

Så nå krysser jeg alle fingre for at denne metoden skal fungere videre fremover slik at hun kan få slappet av skikkelig inne.

 

You may also like...

1 Response

  1. Prima sier:

    Så bra du jobber med det. Her har det kommet naturlig når hunden ble eldre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.