Å shape passivitet

Jeg husker ikke om det var i boken til Eva Bodfäldt jeg leste det eller om hun snakket om det i en podcast. Men jeg synes det var en veldig fin måte å beskrive passivitetstrening på. Dette gjelder både når du trener ryggsekken med hunden foran deg, eller om hunden ligger i bur i bilen eller er bundet i koppel. Hun følger med på hunden, i sidesynet eller med et lite speil så du kan stå med ryggen til og ikke ha oppmerksomheten mot hunden. Når hunden gjør bra ting, som å sette seg ned eller legge seg ned og helst ikke ha blikkontakt med deg, kan du belønne. Enten med mat, oppmerksomhet eller med frihet. Så utvider man tiden og øker kriteriene, slik shaper man hunden til å lære seg å slappe av.

Klar for fergetur

Vi har vært i Molde i påskeferien og der var hovedmålet å trene passivitet med Sol. Hun har alltid hatt litt vanskelig for å roe seg ned innendørs, spesielt første dagen vi kommer dit. Så nå var jeg bevisst på å hele tiden følge med og belønne alle små tegn på avslapning. Og da er et av kriteriene mine at hun ikke skal følge med på meg mens hun “slapper av”. For da jobber hun.

Og det fungerte så fint. Selv om det fortsatt er en del tusling rundt første dagen, så var det mye bedre enn sist gang! Hun fikk også ligge i tøyburet innendørs, spesielt når hun var våt og skitten etter tur. Der slappet hun godt av og sovnet, etter en times tid med søvn åpnet jeg buret mens hun sov slik at hun fikk velge om hun ville gå ut eller ikke.

Vi trente også på det å være knyttet fast et lite stykke unna der vi satt. Det er ikke Sol så veldig begeistret for, hun vil helst ligge akkurat der vi er. Men hun taklet det fint og fikk belønning for å slappe av. Dette må bare trenes på, lengre og lengre perioder. Dess mer hunden gjør det dess bedre blir den på det.

Til slutt sovnet hun borte i sengen sin

Fjelltur ble det også, Julaksla som ligger 476 moh.

Vi tok også turen innom Åfarnes for å se fremgangen på “sommerhuset”.

Her hjemme har vi også fokusert på passiviteten. Ryggsekkøvelsen liker jeg veldig godt. Man glemmer ofte å lære hunden å slappe av sammen med deg utendørs. Og da blir hunden heller ikke god på det.

Det nydelige aprilværet fortsetter i samme stil. Vi har tilbragt mange timer på fjellet.

Det blir mye uteliv rundt huset også, og Sol trener på å slappe av mens hun er bundet fast.

Jeg er i full gang med å lage kjøkkenhage og det kunne Sol selvfølgelig tenke seg å være med på. Da er det god trening å kunne slappe av selv om jeg holder på med morsomme ting uten henne.

Det er altså rene sommertemperaturen ute. Til og med Sol har tatt seg noen turer i sjøen kun for å kjøle seg ned.

                                               

deilige lyse kvelder

Jeg har hatt så mye annet å drive med at jeg har ikke fått satt meg inn i leksjon 2 på agilitykurset enda, men i dag skal jeg prøve å få til en treningsøkt. Det er så mye annet som frister når været er slik som dette.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.