Å endre adferd hos hund

Jeg fikk spørsmål fra en bloggleser om jeg hadde noen tips og råd i forhold til trening av hund som er redd for å bli håndtert av mennesker.

Jeg har aldri hatt problemer med dette med Sara. Hos henne er problemet heller det motsatte, hun er litt for glad i mennesker. Når jeg har vært oppgitt over dette har jeg tenkt for meg selv at det hadde tross alt vært verre dersom hun var redd mennesker. Det går fint an å trene bort redsler hos hund, men det kan ta litt tid. Hunder er forskjellige og noen responderer veldig raskt på denne treningen, andre trenger lenger tid.

Jeg synes denne filmen fra Dr.Sophia Yin viser godt hvordan prinsippene for denne treningen fungerer. Her endrer de adferden ved hjelp av belønningsbasert trening hos en hund som er redd for kloklipp.

                                   

Man må prøve seg litt frem i forhold til hva som fungerer for hver enkelt hund og du må lese hundens kroppsspråk slik at du ser når hunden har det greit og når den viser dempende signaler. Hunder har mange forskjellige dempende signaler som de bruker for å kommunisere med hunder og mennesker. De kan brukes for å dempe eget stress og for å dempe hunder, mennesker eller situasjoner de synes er skremmende.

For at vi skal greie å trene hunden vår er det viktig at vi kan de viktigste dempende signalene, kanskje opptrer vi truende i treningssituasjonen uten at vi er klar over det selv. Hundens dempende signaler kan da mistolkes for at hunden er ulydig eller uinteressert.

Typiske dempende signaler er:

– snuse i bakken

– snu hodet eller hele kroppen bort fra det som er truende

– gjespe

Jeg vil anbefale boka “På talefot med hunden – de dempende signalene” av Turid Rugaas. Her går hun grundig gjennom de dempende signalene og hvorfor de er så viktige for hunden. Her er også en fin artikkel der Turid Rugaas skriver om de viktigste dempende signalene.

10864-3-9788292189603

Grunnen til at det er så viktig å kunne lese hundens kroppsspråk når man jobber med å trene bort frykt, er fordi du hele tiden skal prøve å få hunden til å føle seg trygg i situasjonen samtidig som du gradvis øker vanskelighetsgraden.

Når du er ferdig å trene skal hunden sitte igjen med en positiv opplevelse, den skal ikke tenke “oj, dette var skummelt, håper det er lenge til neste gang jeg må bort til en annen hund igjen”. Det er ditt ansvar som trener å legge opp miljøet og omgivelsene slik at hunden mestrer situasjonen. Dersom du leser kroppsspråket til hunden din ser du hvor lang avstand hunden trenger til det den synes er skummelt for at den skal føle seg trygg.

Her er det ingen fasit, alle hundene er individuelle og krever individuell trening.

En annen god pekepinn på om hunden føler seg trygg eller ikke, er om den greier å ta godbitene du tilbyr den. Dersom hundene er veldig redde eller veldig stresset, greier de ikke å ta til seg mat. Så dersom hunden ikke tar godbiten som den vanligvis liker så godt må du øke avstanden før du kan begynne å trene.

10840-3-9788292189276

I boka “Klikkertrening for utstillingshunden” av Karen Pryor har hun skrevet litt om hvordan hun trente en hund som ikke kunne stilles ut fordi hun var redd når dommeren skulle hilse på henne.

Denne hunden var ikke vant til klikkertrening, så hun startet med å lære hunden prinsippet med klikkeren. Klikk=godbit, klikk=godbit. Du ser at hunden har skjønt det når den ser forventningsfullt på deg når den hører klikket. Det trenger ikke være en klikker, du kan også bruke et spesielt ord. Men da må hunden ALLTID få belønning når den hører det ordet. Jeg bruker ordet “bra” når jeg ikke bruker klikker.

Eieren av denne hunden startet med å ta hunden med utenfor et kjøpesenter. Når noen kikket på dem eller gikk mot dem, klikket hun og serverte en godbit. Når man jobber med redsel bør du ha gode godbiter, tørrforkuler fungerer ofte ikke under denne treningen. Pølse, fiskepudding, pannekaker og lever er eksempler på godbiter som er fine å bruke.

Etter et par dager med denne treningen hadde denne hunden begynt å forbinde mennesker med godbiter. På den tredje dagen lot eieren fremmede berøre hunden på ryggen, hun fikk klikk og belønning for å stå stille.

Den neste gangen hunden var i utstillingsringen sto hun helt stille mens dommeren undersøkte henne.

“Det som skjedde med Heather virket som et mirakel. Men det var det ikke. Klikkeren “forklarte” Heather at hun ville få “betalt” for å la seg bli tatt på av fremmede. Hun oppdaget på egenhånd at denne prosessen var helt ufarlig, ja til og med behagelig. Den siste gangen jeg så Heather, hadde hun presset seg inn i en mengde med tenåringer hvor hun koste seg over å bli klappet og klødd av seks stykker samtidig.”

Klikkertrening for utstillingshunden (Karen Pryor)

IMG_3953 (800x533)

Jeg brukte de samme treningsprinsippene da jeg trente Sara til å tørre å hilse på hest. Når man ikke er vant til hester er det klart de kan virke litt skumle siden de er så store. Her måtte jeg starte med veldig lang avstand til hesten før Sara greide å roe seg nok til at hun kunne ta i mot godbiter, så var det bare å bruke tid og jobbe seg gradvis nærmere.

Det å endre adferd hos hund kan være tidkrevende og frustrerende, men samtidig er det den type trening som har gitt meg mest mestringsfølelse når vi endelig har fått det til.

Sara var livredd for å ikke nå bunnen når hun var i vannet. Etter mye tilrettelegging og trening svømmer hun nå nesten hver dag.

IMG_4300 (800x533)

Ved hjelp av trening har Sara endret adferd fra å være veldig stresset i fremmede og travle omgivelser til å kunne slappe av nesten hvor som helst.

IMG_3784 (800x524)

Sara var stiv av skrekk når selen skulle på. Ved hjelp av belønningsbasert trening kan jeg nå ta på henne selen uten at hun er redd

IMG_3152 (534x800)

Det er mange metoder å velge i når det kommer til trening av hund og det er ikke alltid så enkelt å vite hva som fungerer best. Det er sikkert mange måter å gå frem på, men for meg er det viktig at det skal skje på hundens premisser. Hundens redsler er like reelle som din høydeskrekk eller flyskrekk er for deg.

For deg som er interessert i å lære mer om læringsteoriene bak belønningsbasert hundetrening uten tvang eller dominans over hunden vil jeg anbefale denne fine filmen. Her er blant annet Dr.Sophia Yin, Bob Bailey og Karen Pryor intervjuet.

                          

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.