Våre hverdagsproblemer

Sara har en del hverdagsproblemer som jeg lenge har tenkt på å ta tak i, men som lett blir nedprioritert fordi det er så “kjedelig” å trene på. Lydighetstrening er mye morsommere å holde på med så det får jeg alltid tid til i løpet av dagen, men når kvelden er kommet tenker jeg ofte: “Å nei, rakk ikke å trene burtrening i dag heller…”

De to tingene jeg har bestemt meg for å ta tak i nå er tilvenning til bilburet og rotrening ute. Sara syntes det var helt greit å være i bur da hun kom til meg 10 måneder gammel. Jeg brukte ofte buret det første halvåret fordi hun ikke helt visste hvordan hun skulle oppføre seg i forhold til besøkende og når vi spiste mat ved salongbordet på stua. Da var buret et greit hjelpemiddel for å slippe å måtte “trene” på oppførsel inne hele tiden. Etter hvert har hun blitt mer og mer veloppdragen inne og bruken av buret ble sakte men sikkert kuttet helt ut, bortsett fra i bilen. For et halvt år siden kjøpte jeg et nytt bilbur som var mer trafikksikkert og litt mindre i størrelse. Jeg merket at hun ikke var så begeistret for å være i bilburet, men jeg tenkte litt naivt at det kom til å gå seg til. Det gjorde det IKKE. Det har blitt gradvis verre og nå hater hun rett og slett å kjøre bil. Hun er stresset når hun må sitte i buret, og er ganske utslitt etter en kjøretur. Hvis vi skal ut og hun merker at vi skal kjøre bil (jeg finner fram bilnøkler) går hun rett i sengen og vil ikke være med. Selv om turklærne er på og hun vet at det er på fjellet vi skal, må jeg ha på henne bånd for at hun skal bli med ned til bilen.

Med rotrening ute mener jeg at hun skal greie å slappe av på samme måte ute som hun gjør inne. Hvis vi stopper opp på tur, for eksempel matpause på fjelltur, må Sara alltid “gjøre noe”. Hun begynner å grave etter ting i bakken eller finner seg en pinne å tygge i stykker. Hun har rett og slett ikke lært seg å slappe av ute.

Det er egentlig ganske tåpelig å prioritere lydighetstrening, som bare er noe jeg driver med fordi det er gøy, foran å trene vekk den redselen hun har utviklet for bilburet. Hadde Sara fått velge hadde hun garantert valgt å trene bort frykten for buret. Egoistisk eier med andre ord… Jeg har faktisk trent litt på buret den siste måneden, men jeg synes det er veldig tungt å motivere meg for en slik økt og det blir lenge mellom hver gang. Rett og slett fordi jeg føler det tar mye tid og fremgangen er minimal. Følelser og sinnstilstander hos hund er mye mer tidkrevende å forandre på enn å lære inn en lydighetsøvelse. Jeg har også følt bilburet har vært vanskelig å trene på fordi hun blir så stresset av å være i nærheten av bilburet at hun ikke greier å spise. Jeg kunne tilbudt henne en medium stekt biff i buret uten at hun hadde rørt den, ergo blir det vanskelig å belønne med godbiter. For en uke siden bestemte jeg meg for at nå SKULLE jeg trene en liten økt hver dag, og hun skulle slippe å kjøre bil i denne perioden.

Fremgangsmåten jeg bruker er noe som heter “burleker”. Det går ut på å gjøre buret til et positivt sted for hunden å være. Man starter med å shape hunden inn i buret; klikke for interesse for buret så for et steg inn i buret og etter hvert må hunden helt inn i buret for å få klikk og godbit. Nå får hunden belønning for å holde seg inne i buret, hvis den prøver å gå ut lukkes døren. Åpne forsiktig og vær rask til å belønne med godbit for at hunden ikke stormer ut. Etter hvert lærer hunden at dersom den sitter/ligger frivillig i buret holdes burdøren åpen og den blir belønnet jevnlig med godbiter. Prøver den å storme ut, lukkes døren. Når hunden har skjønt konseptet, økes verdien for buret ytterligere ved å prøve å lokke hunden ut og gi den belønning for at den holder seg i buret. Dra den forsiktig i halsbåndet og belønn med en gang du kjenner at hunden gjør motstand (vil sitte i buret), lokk med leke eller godbit og belønn for at den sitter i buret. Dette gjøres selvfølgelig over mange økter med mange fri perioder fra buret, det viktige er at hunden bare får belønning for å forlate buret når du sier “fri” ordet. Målet er at hunden skal ha lyst inn i buret igjen selv om den er “fri”. Du kan også legge på kommandoen “buret” når hunden er på vei inn.

1803391-10-1383070541426

De to første øktene måtte jeg gi belønningen utenfor buret rett og slett fordi hun ikke greide å ta imot godbit inne i buret. Da klikket jeg for at hun hoppet inn i buret og hun fikk hoppe ut for å spise godbiten. Den tredje økten greide hun og ta imot godbiten inne i buret (godbiter hun liker veldig godt). Den fjerde økten kunne jeg trene med tørrfor og hun kunne spise det mens hun var i buret. I dag trente jeg økt nummer 5 og da viste hun for første gang iver etter å komme inn i buret – stor framgang! Jeg begynte også for første gang å lukke døren såvidt. Hun holdt seg også frivillig langt inne i buret i dag, tidligere har hun vært veldig rask med å stikke hodet ut med en gang hun har fått snudd seg. Her er en film av økten i dag:

 

Neste steg blir å øke tiden hun må sitte med lukket dør før godbit og etter hvert også lukke bagasjeromsdøren. Så kommer jeg til å starte bilen en liten stund og så begynne med korte kjøreturer og øke gradvis. Veldig motiverende og se den store framgangen hun har hatt bare fordi jeg har trent jevnlige økter i stedet for bare en økt annen hver uke. Samtidig som jeg startet treningene med bilburet satte jeg opp det sammenleggbare stoffburet hennes på stua. Det buret har hun egentlig ikke noe forhold til så jeg kjørte noen økter inne der jeg belønnet mye for at hun oppholdt seg i buret. Jeg serverte også alle måltidene inne i buret.

Hvis noen vil lese mer om burleker har canis en veldig utfyllende artikkel her. Siv Svendsen har også en liten film som viser den aller første shapingen av buret. Siden dette innlegget ble så langt skriver jeg litt om hvordan vi trener rotrening ute i et eget innlegg.

Legger til slutt med denne filmen som Fanny Gott hos Klickerklok har laget, jeg elsker denne filmen og den viser virkelig hvor godt burlekene fungerer 🙂

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.